Avicii & Swedish House Mafia

Under 00-talet och framåt har det blivit allt mer populärt med elektronisk musik och progressiv house i såväl Sverige som utomlands. Svenska DJ:s var snabba på att uppnå stora framgångar inom denna musikgenre genom sina nya sound och schyssta samarbeten. Några som blivit världsstjärnor är Avicci och Swedish House Mafia.

Avicci

Tim Bergling, mer känd som Avicci, är en av Sveriges nyaste musikexporter. Avicci föddes 1989 och är en DJ och musikproducent inom elektronisk musik. Han fick ett skivkontrakt redan som tonåring och hans riktigt stora framgångar kom med singeln Levels.

Straxt efter att Levels släppts kom albumet True. Aviccis musikstil var elektronisk musik med ett flertal element från andra musikgenrer. Han samarbetade med en rad andra musiker och sångare för att producera sin musik. Han har till exempel samarbetat med Madonna, Coldplay, Robbie Williams, Salem Al Fakir, Leona Lewis och Rita Ora.

Avicci fick såväl sina singlar som album på en rad olika topplistor. Han har producerat en rad kända låtar som spelas världen över. Bland de mest populära låtarna finns Without You, Hey Brother, Wake Me Up, Lonely Togheter och Addicted To You.

Swedish House Mafia

Swedish House Mafia, eller SHM som bandet förkortas, började skapa musik tillsammans år 2005. Bandet bestod av Sebastian Ingrosso, Axwell och Steve Angello. SHM producerade en rejäl mängd populära låtar som gjorde de kända världen över. De turnerade dessutom på flera olika kontinenter med sin musik.

Sitt stora genombrott fick gruppen med singeln One som kom ut 2010. Andra låtar som de gjort succé med är Miami 2 Ibiza, Save the World, Antidote, Greyhound och Don’t You Worry Child. SHM har tilldelats en mängd priser såsom Grammys.

SHM tog ett uppehåll när deras framgångar var som störst men återförenades år 2018 igen för att fortsätta producera musik tillsammans.