Popmusik

Om det är något som stora nyhetstidningar såsom Aftonbladet älskar att recensera så är det popmusik. Kanske beror det på det faktum att popmusik alltid är riktigt populär och går hem i de flesta lyssnares öron. Det är popmusik som oftast spelas på radion och det är popmusik du ofta kan se spelas på tv.

Popmusik populärt i alla hem

Popmusiken är helt enkelt alltid närvarande i såväl de svenska som internationella hemmen. När man talar om popmusik använder man oftast ordet pop som är en förkortning för populärmusik. Pop började bli populärt i början av 60-talet. Sina rötter hämtade popen från rock n’ rollen som hade fått fart under det tidigare årtiondet.

Man kan fråga sig vad popmusik egentligen är, hur ska man definiera denna genre. Popmusiken vänder sig till den stora massan, den får helt enkelt gärna ha ett sound som tilltalar så många som möjligt. Poplåtar handlar ofta om kärlek och dans, grunden är helt enkelt vänliga ämnen.

En klassisk poplåt följer nästan alltid samma struktur i sin uppbyggnad. Låten består av ett intro, en brygga, refräng, stick och ett outro. Hur dessa element förekommer i låten varierar dock beroende på vem som skriver den.

Popmusikens unga år

När popmusiken skapades var det framförallt Storbritannien den blev populär i. Snart spred den sig dock över hela världen. Några band som spelade popmusik under genrens första år var The Hollies, The Monkees och Hep Stars, varav den senare gruppen var svensk.

Under 70-talet fick Sverige ett annat populärt popband, ett som rönte internationella framgångar. ABBA bildades 1972 och blev bland annat kända med hjälp av sin låt Waterloo. Bandet hann göra många turnéer såväl i Sverige som utomlands under sin karriär. Andra kända låtar av ABBA är så klart Mamma Mia, Dancing Queen och Fernando.

Elton John var en annan artist som var viktig för popmusiken under 70-talet. Han fick framgångar över hela världen med sina låtar Rocket Man, Goodbye Yellow Brick Road och Don’t Go Breaking My Heart.

Popmusiken har dock inte ett och samma sound utan i stället många olika. Det tillkom snabbt ett stort antal subgenrer till populärmusiken och därmed många nya band och artister.

Popmusik idag

Idag är popmusik större än någonsin och spelas på alla radiokanaler. Med hjälp av internet och tv är det enklare än någonsin att snabbt få status som världsstjärna och bli känd över en natt. Tv-program såsom Idol och internetkanalen YouTube spottar ur sig skönsjungande popartister.

Under 2000-talet fick popen en rejäl uppsving med hjälp av artister såsom Britney Spears och Christina Aguilera. Innan dess hade det under 90-talet hunnit bildats en lång rad med skönsjungande pojkband som sjöng pop. Backstreet Boys, N’Sync och Westlife är exempel på dessa band.