Popmusikens unga år

Redan under 70-talet började olika subkulturer växa fram inom populärmusiken. Det fanns starka krafter att producera ny musik och subkulturerna lät inte vänta på sig.

Disco

Den subkultur som kom först var så klart disco. Discon gjorde entré under 70-talet och blev direkt populär bland afroamerikaner. Discokulturen fanns på gayklubbar i New York och musiken var en blandning av funk, soul och musik från Latinamerika. En härlig blandning av dansvänlig musik alltså. Tidningen Aftonbladet har skrivit mycket om denna musikstil.

Något som hjälpte discokulturen på traven var dansfilmen Saturday Night Fever. När den släpptes rönte den stora framgångar och discon blev mer allmänt accepterad. Kända frontfigurer för discon är bland annat Gloria Gaynor och ABBA.

New wave

Även new wave var en subkultur som uppstod på 70-talet. New wave kan beskrivas som musik åt det punkaktiga hållet och ett populärt band som spelade räknas till subkulturen är The Ramones. Andra band som spelade new wave var Blondie och The Police.

Indiepop

Indiepop har stora drag av popmusik men med betoningen på just indie som står för independent. Indiepop kom av att små, oberoende independentbolag bildades som gav ut popmusik som stack ut ur mängden och var lite svårare att lansera till den stora massan.

Indiepop har många olika sound men det som är gemensamt är just att musiken är mindre kommersiellt inriktad. Ett av de stora banden inom indiepop är The Smiths som var riktigt stora under 80-talet. Andra band som kan kategoriserar i subkulturen indiepop är Oasis och Blur.

Countrypop

Countrypop är en subkultur under såväl country som pop och består av en blandning av dessa musikgenrer. En riktigt känd artist som sjunger countrypop är Dolly Parton. Countrypop har ett speciellt sound som kallas för Nashvillesound och det är allt som oftast kvinnliga sångerskor som sjunger låtarna.

Countrypopen uppstod under 50-talet och är populär än idag. Andra kända artister i subgenren är Taylor Swift, Faith Hill, Shania Twain och svenska Jill Johnson.

R&B

R&B är en annan subkultur under popen. R&B står för Rhythm and Blues och har ett afroamerikanskt ursprung. I genren kombineras olika sound från blues, soul, funk, hiphop och pop. Aretha Franklin är en av de riktigt stora sångerskorna inom R&B. Som manlig representant för R&B hörs istället sångaren Prince.

Under 90-talet skedde en stor förändring inom subkulturen och den blev som återfödd. Viktiga artister för denna förändring var bland annat Aaliyah och Brandy. Idag har R&B riktigt stora artister som representerar musiken, bland annat Beyonce och Usher.