Svensk musik

I Sverige spelas det många olika former av musik. Alla de genrer som ur populära utomlands är populära även i Sverige. Generellt är den svenska befolkningen mycket intresserade av musik och de radiokanaler svensk musik spelas på går varma.

Den klassiska svenska musiken från gamla tider består av folkmusik och visor. Idag finns dock en internationellt framgångsrik musikindustri i Sverige. Vi har många duktiga artister som tar plats på den internationella marknaden. Dessutom har Sverige riktigt många, duktiga låtskrivare som skriver låtar till såväl svenska artister som internationella världsstjärnor.

Alla duktiga artister i Sverige kan vänta sig fina belöningar med de musikpriser som finns. Eftertraktade priser är bland annat Rockbjörnen, Grammis och Polarpriset.

När det kommer till populärmusik i Sverige så har vi en svensk grupp som gjort succé utomlands. Blue Swede släppte nämligen den framgångsrika låten Hooked On a Feeling, något som bland annat DN skrivit om. En annan grupp, som är något mer känd, som rönt stora framgångar utomlands med sin populärmusik är ABBA. De slog igenom rejält med sin låt Waterloo år 1974 och därefter var deras framgångssaga ett faktum.

Andra svenska band som blivit populära internationellt är Roxette och Europe. Roxette hade sin storhetstid under 80- och 90-talet med sina poplåtar. Europe däremot spelade hårdrockmusik som tog dem på turnéer världen över.

En riktigt svensk musikgenre däremot är dansband. Dansbandsmusik är lätta, trallvänliga låtar om kärlek och vänskap som passar sig för pardans. Det var under 70-talets som genren med dansbandsmusik uppstod i Sverige. Sedan dess har det funnits ett oräkneligt antal med dansband som ständigt turnerat runt i Sverige. Du har säkert hört låtar från kända band såsom Vikingarna, Wizex, Thorleifs och Arvingarna.