ABBA

En av Sveriges främsta musikexporter är popgruppen ABBA som levererade musik mellan 1972 och 1983. I början spelade de dock endast i Sverige och deras låtar skrevs då även på svenska. Det första albumet ABBA släppte var Ring Ring år 1973 och ett år senare fick de ett internationellt genombrott i Eurovision Song Contest med sitt bidrag Waterloo.

ABBA har sålt över 400 miljoner skivor vilket står sig riktigt bra i konkurrensen mot andra världsartister. Dessutom är de ett av få band som fått stor publik på jordens alla kontinenter, vilket inte är dåligt för en svensk popgrupp.

De låtar som kännetecknar ABBA:s framgångar är bland annat Knowing Me, Knowing You, Money, Money, Money, Dancing Queen och Fernando. Med dessa låtar och många fler turnerade de runt om i världen. Även ABBA var ett av de band som hade turen att få sina framgångar precis i samma veva som det blev populärt med musikvideos.

ABBA har fortsatt vara riktigt populära runt om i världen med sina klassiska låtar även lång efter att bandet brutit upp. Bland annat har gruppen fått en egen musikal tillägnad till sig och dessutom har det gjorts två musikalfilmer med bandets låtar.