Rockmusiken under sina tidiga år

Det var främst under 50-talet som rocken verkligen tog fart och blev populär bland befolkningen i USA. Rock n’ roll som då spelades hade sina rötter i genrer som blues. De som lyssnade på rock n’ roll var ungdomar från den vita medelklassen, men det dröjde inte länge innan dess lyssnarkrets växte.

Radion hjälpte rocken att växa

Att rock n’ roll snabbt blev populärt är bland annat tack vare radions förtjänst. Radiokanaler över hela landet spelade nämligen dess låtar under bästa sändningstid. Om man hade tur att spelas på radion blev man snabbt känd över landet.

Rock n’ rollen må ha sitt tidiga ursprung ur blues, men i början tyckte man om att blanda in även andra genrer i musiken. Man tog inspiration från så vitt skilda genrer såsom gospel, jazz och countrymusik vilket skapade innovativa stilar. Detta är något som hänger kvar även idag. Band som vill skapa nya sound blandar gärna rock med annan musik och är nytänkande när det kommer till att addera instrument.

Dessa musiker blev rock n’ rollens stjärnor

Rock n’ roll tog en snabb fart när den kom och stjärnor producerades på löpande band. En av de som var viktiga för rockens framfart var Chuck Berry. Om man hade tillgång till en jukebox kunde man sätta igång hans låtar Sweet Little Sixteen, Johnny B. Goode eller Memphis, Tennessee. Berry var en av förgrundsfigurerna för rock n’ rollen och hans låtar hänger med än idag.

En annan man som var viktig för rock n’ rollens födelse var Jerry Lee Lewis. Han gick även under smeknamnet The Killer och du har säkert hört hans låtar Good Golly Miss Molly, Me and Bobby McGee och What’d I Say. Lee Lewis var en riktig pionjär inom rock n’ roll och det är mycket tack vare hans förtjänst som musikgenren blev så pass populär.

Rock n’ rollen går in i 60-talet

Rock n’ roll var så pass populärt under 50-talet att en fortsatt succé även under 60-talet var solklart. Under detta årtionde utvecklades rock n’ rollen allt mer. Ett av de band som blev 60-talets stora stjärnor var brittiska The Beatles, vars sound älskades av de flesta. The Beatles anses vara en av de mest inflytelserika banden genom tiderna och det var nu deras succé började.